U zadnje vrijeme gluten je dežurni krivac za sve zdravstvene ali i ne-zdravstvene probleme, a bezglutenska prehrana spominje se na svakom koraku.
Što je gluten i trebamo li ga izbjegavati?
Gluten je protein prisutan u određenim žitaricama (pšenica, ječam, raž i zob), i u proizvodima od tijesta služi kao ljepilo i omogućava zadržavanje oblika.
*Napomena: Istraživanja pokazuju da većina oboljelih od celijakije može tolerirati zob bez povratka bolesti.
Celijakija je bolest kod koje dolazi do imunološke reakcije organizma na gluten što za posljedicu ima uništavanje crijevnih resica.
Crijevne resice služe kako bi se povećala površina crijeva na kojoj dolazi do apsorpcije hrane koju smo unijeli pa kod osoba s oštećenjima crijevnih resica dolazi do slabijeg iskorištavanja hrane koju konzumiraju. Iz tog razloga osobe s celijakijom moraju provoditi doživotnu bezglutensku prehranu.
Osim celijakije, postoji i preosjetljivost na gluten koja izaziva probavne smetnje poput boli, nadutosti, plinova…Takve osobe mogu osjetiti olakšanje simptoma izbacivanjem namirnica koje sadrže gluten.
VAŽNO!!
Većina ljudi nema problema s probavljanjem glutena i nema razloga za izbjegavanjem namirnica koje ga sadrže.
Izbacivanjem namirnica koje sadrže gluten smanjujemo druge korisne nutrijente koje se nalaze u tim namirnicama pa bezglutenska prehrana treba biti pažljivo isplanirana.
Samoinicijativno izbacivanje glutena može dovesti do nutritivnih deficita.
Izbacivanje glutena iz prehrane može prikriti ozbiljnije probleme s probavnim sustavom poput upalnih bolesti crijeva jer će dovesti do trenutnog poboljšanja stanja a glavni problem ostat će u pozadini.
O intolerancijama na hranu i probavnim smetnjama koje uzrokuju pročitajte u našem prethodnom blogu: Znate li razliku između alergije i intolerancije na hranu? – Ljekarna Čebulc (ljekarna-cebulc.hr)
Tekst piše: Mirna Đurđević, mag.nutr.
Image by https://www.diabetes.co.uk/diet/gluten-free-diet.html; https://www.medicalnewstoday.com/articles/319702