Pon – Pet:     07:00 – 20:30

Sub:              07:00 – 15:00

Ned:                   Zatvoreno

“Poke bowl” je popularno i ukusno jelo koje potječe sa Havaja, a sve više postaje omiljen izbor u Hrvatskoj. Ovo razigrano jelo sastoji se od svježih sastojaka i obično ima neki oblik sirove ribe kao glavni sastojak. Osim ribe, u svoj POKE BOWL možete dodati račiće kao što je slučaj u ovom receptu, tofu ili piletinu iz air fryera i sl. Međutim, izvorni oblik poke zdjele sadržava sirovi losos ili tunu narezanu na komadiće.

sirova tuna
Sirova tuna

Ako tražite ukusan i zdrav obrok, POKE BOWL je odgovor.


Izraz “PO KAY” znači sasjeći na komade. Kao što i samo ime sugerira, poké bowl obično se poslužuje u zdjelici. Ova zdjelica je puna zdravih sastojaka kao što su pirjana sushi riža, povrće i dodaci poput avokada, edamame ( zelene mlade mahune ) ili umaka na bazi soje. Ipak, ono što čini razliku u ovom jelu je svježa riba ili morski plodovi koji su unaprijed marinirani u umaku od soje i drugim začinima. U većim dućanima možete kupiti i POKE SOS koji savršeno dopunjuje okus jela.

Dodavanje raznovrsnog povrća kao što su krastavci, mrkva ili alge doprinose okusu i hranjivosti ovog jela. Jedna od najboljih stvari kod poké bowla je to što možete eksperimentirati s različitim kombinacijama okusa i tekstura. Također, pruža vam mogućnost uživanja u osvježavajućem obroku za vrijeme vrućih ljetnih dana ili kao lagana i zdrava opcija za ručak ili večeru.

edamame
EDAMAME mlade mahune soje

#KUHAJSCEBULCIMA

POKE BOWL NA NAŠ NAČIN

SASTOJCI ZA 2 OSOBE:

  • 120g sushi riže
  • 1 veća mrkva
  • 1 krastavac salatar
  • 2 mlada luka
  • četvrtina manjeg kupusa zelenog/ljubičastog/kineskog
  • 5 paniranih račića
  • 2 žlice SRIRACHA UMAKA
  • 3 žlice Zvijezda majoneze
  • soja sos
  • poke sos
  • rižin ocat
  • sezam
  • hrskavi prženi luk
poke bowl
ČEBULC POKE BOWL

RECEPT:

Rižu skuhajte prema uputama sa pakiranja i ostavite ju da se ohladi.

Za to vrijeme narežite mrkvu na trakice sa guljačem. Krastavac narežite na kockice i pomiješajte sa mrkvom, Kupus također narežite, ali ga začinite u drugoj posudi. Obje posude začinite sa rižinim octom i soja sosom. Jačinu dozirajte prema želji te pospite sa malo sjemenki sezama. Narežite mladi luk na kose kolutiće uključujući i zelenije djelove.

Panirane račiće ispecite u pećnici ili airfryeru ( friteza na vrući zrak ) i ostavite da se ohlade.

U posebnoj zdjelici zamiješajte majonezu i srirachu te dobro promiješajte.

Nakon što su se određeni sastojci dovoljno ohladili, složite svoju POKE zdjelu. Idealno bi bilo kada bi imali pravu bambus zdjelu, ali kao što vidite sa slike/snimke nemamo ju ni mi. Svejedno smo uživali kao da smo na HAVAJIMA 🙂

Neka zdjela samo bude širih i dubljih dimenzija kako bi mogli sve to lijepo kombinirati u zalogaj bez da vam ispada iz tanjura.

Slažite redom – riža na dno, u jedan dio kupus, u drugi mrkva i krastavac, u treći račiće, u sredinu mladi luk, prelijte umakom, malo poke sosa i pospite obilno sezamom i hrskavim lukom.

VIDEO RECEPT izrade ovog jela pogledajte OVDJE.

Na našem meniju, poke zdjela se nalazi barem jednom tjedno. Isprobajte ovo odlično, jednostavno i zdravo jelo idealno za tople dane kada je lagana hrana prioritet. Slobodno dajte mašti na volju i kombinirajte svoje omiljene namirnice u ovoj zdjeli sreće 🙂

U slast 🙂

Tekst piše: Maja Čebulc, voditeljica marketinga

FOTO: osobni izvor, Pixabay

Prijavite se na naš Newsletter

Savjeti ljekarnika i nutricionista u vašem inboxu!
Prvi primite obavijesti o svim akcijama, popustima i događanjima u našim ljekarnama!

Zahvaljujemo na vašoj prijavi!