Ljetni desert obično podsjeća na nešto hladno, osvježavajuće i sve što bi moglo navesti na neki oblik olakšanja od ljetnih vrućina. Mi vam donosimo super brz i lagan recept kojeg smo svrstali u kategoriju “LJETNI DESERT” zbog neodoljive marelice koja je glavna namirnica.
ZAŠTO BI TREBALI JESTI MARELICE?
Osim što su neodoljivog okusa, prije samog recepta, donosimo par edukativnih informacija koje vas mogu potaknuti da jedete ovo voće, ako do sada niste.
Marelica je jedna od najpopularnijih vrsta voća u Hrvatskoj. Izvorno potječe iz Kine, ali se danas uzgaja širom svijeta, uključujući i Hrvatsku.
Bogata je hranjivim tvarima, uključujući velike količine vitamina A i C, vlakana i kalija. Također sadrži značajne količine antioksidansa koji štite tijelo od štetnih slobodnih radikala.
Marelice se također često koriste u kulinarstvu za pripremu raznih jela. Može se jesti sirova, sušena, kuhana i pečena. Također se može staviti u salate, deserete i slastice, a u nekim državama marelice se koriste za pripremu tradicionalnih alkoholnih pića.
Također je korisna u borbi protiv određenih bolesti poput prehlade, upale pluća i raka. Dakle, iskoristite blagodati ovog jedinstvenog voća i uživajte u njegovom okusu!
RECEPT
Sastojci (za 15 tortica):
- 1 pakiranje lisnatog tijesta (razvaljanog)
- 15 polovica marelica iz kompota ili svježih oguljenih
- 250 g ricotte
- 50 g šećera
- 1 žumanjak
- 2 žlice praška za puding s okusom vanilije
Za premaz:
- 2 žlice džema od marelica
- 3 žlice vruće vode
- za posipanje šećer u prahu
POSTUPAK IZRADE
1. Razvaljano lisnato tijesto izvadite iz omota, odmotajte ga i izrežite na 15 kvadrata veličine cca 8×8 cm.
2. Marelice iz kompota dobro ocijedite od tekućine.
3. U zdjelici dobro izmiješajte ricottu, žumanjak, prašak za puding i šećer.
4. Na pleh stavite papir za pečenje pa složite izrezano lisnato tijesto.
5. Na svaki kvadrat lisnatog tijesta stavite dvije žličice nadjeva od sira, a u sredinu nadjeva utisnite polovicu marelice.
6. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva (ventilacija) i pecite 20 minuta.
7. Izvadite iz pećnice pa tortice prenesite na rešetku.
8. U zdjelici izmiješajte dvije žlice džema od marelica i tri žlice vruće vode pa tim premazom premažite još vruće tortice. Odmah potom ih posipajte šećerom u prahu i ostavite da se skroz ohlade.
Uživajte u svojim slatkim zalogajima i javite kako su vam ispale ?
Recept smo pronašli i preuzeli sa stranice www.sirevi.hr. Svakako bacite oko na njihov web imaju mnoštvo divnih recepata koji sadrže sir, pa ako ste ljubitelji sireva, to je pravo mjesto za vas. Mi ćemo svakako nastaviti isprobavati i dijeliti sa vama recepte za koje smatramo da su dovoljno jednostavni, brzi, ali prije svega ukusni.
Tekst piše: Maja Čebulc, voditelj marketinga
Foto izvor: Canva, osobni