Probava ili digestija je proces koji obuhvaća kemijsku i mehaničku razgradnju hrane, apsorpciju nutrijenata u krv i limfu te odstranjivanje štetnih i nerazgrađenih produkata defekacijom. Osim toga služi i kao barijera ulasku mikroogranizama.
Proces probave
Gastrointestinalni trakt (GIT) savitljiva je mišićava cijev duga oko 9 metara.
Započinje u ustima gdje se zubima usitnjena hrana uz pomoć enzima sline oblikuje u kuglastu tvorbu koja se guta (tim proces probave postaje nevoljan). Kroz ždrijelo se preusmjerava na jednjak nakon kojeg hrana prolazi do želuca.
Hrana se ovdje miješa s probavnim sokovim te se uništavaju štetne bakterije. Polutekuća smjesa zvana himus propušta se dalje u tanko crijevo.
U tankom crijevu se himus miješa sa enzimama gušterače i žučnim kiselinama te se odvija apsorpcija hranjivih tvari prema jetri.
U jetri se provodi sinteza njihovih derivata i razgradnja štetnih tvari (detoksikacija).
Preostali sadržaj peristaltikom se prosljeđuje u debelo crijevo gdje se reapsorbira voda, a fermentacijom stvara stolica.
Bolesti probavnog sustava
Još Hipokrat i Paracelsius su pisali kako su zdrava crijeva temelj dugog i vitalnog života, a ovako opsežan sustav nepravilnim radom uzrokuje razne tegoba i bolesti.
1. usna šupljina – karijes, afte, herpes, rak jezika
2. želudac – žgaravica, gastritis, čir, rak želuca
3. crijeva – zatvor, prolijev, hemeroidi, upala crvuljka (slijepog crijeva), čir dvanaesnika, ulcerozni kolitis, Chronova bolest, rak debelog crijeva
4. metaboličke bolesti – pretilost, pothranjenost (anoreksija, bulimija), dijabetes, pankreatits
Kako pomoći crijevima u pravilnom radu?
Nepravilna prehrana, stres i dugotrajna konzumacija lijekova glavni su neprijatelji našeg crijevnog mikrobioma. Crijevni mikrobiom je cjelokupni genetski materijal mikoorganizama koji žive u crijevima pojedinca u simbiozi s organizmom. Ovu ”prašumu” bakterija nazivamo i crijevnom mikroflorom. Većina bakterija je nasljedna, ali veliku ulogu ima i okoliš te način života.
80% naših imunosnih stanica nalazi se u crijevima. Smanjenje raznolikosti i broja crijevnih bakterija ima za posljedicu proljev ili zatvor, a povećava se sklonost upalama, problemima s kosom i kožom pa i psihičkim oboljenjima.
Pomognite crijevima:
- odgovarajućim unosom vode – smanjiti uznos gaziranih pića i umjetno zaslađenih sokova
- raznovrsnom prehranom – bogata voćem, povrćem, mahunarkama, cjelovitim žitaricama, biljnim vlaknima
- svakodnevnim konzumiranjem fermentiranih mliječnih proizvoda koji sadrže probiotike
Kako odabrati najkvalitetniji probiotik?
Probiotici su proizvodi živih mikroorganizama koji sadrže više kombiniranih sojeva bakterija certificirane sigurnosti. Tržište je preplavljeno ovom proizvodima, a u odabiru su ključni slijedeći kriteriji:
- Je li proizvod dokazan kliničkim studijama, tj. postoje li znanstvena istraživanja?
- Radi li se o simbiotiku? – probiotik + prebiotik (hrana za dobre bakterije) – pripaziti na vrste sojeve i broj bakterijskih kolonija
- Sadrži li proizvod životinjske ili ljudske bakterijske sojeve?
U našim ljekarnama možete dobiti savjet o odabiru proizvoda dokazene kliničke kvalitete u odgovarajućem obliku te provjerenog porijekla ovisno o vašim potrebama.
Savjete o pravilnoj prehrani daje naša nutricionistica u ljekarni na Babinom Kuku.
Piše: Frane Šuman, mag.pharm