Donosimo kratki vodič ljetne prehrane i savjete kako kvalitetno marendati na kupanju. Ljeti većinu vremena provodimo izvan kuće pa je nam je i prehrana drugačija nego zimi. Priroda kao da zna što nam je potrebno ljeti pa je ljetno voće i povrće bogato upravo sastojcima koji su nam najpotrebniji za vrijeme ljetnih vrućina.
VODA kao glavni sastojak rajčice, krastavaca, paprika, patlidžana, tikvica, lubenice, dinje, breskve najvažniji je nutrijent o kojem treba voditi računa ljeti.
Ljeti povećana izloženost suncu i UV zračenju uzrokuje oštećenja na koži. Pigmenti u žutom, narančastom i crvenom voću i povrću popravljaju nastala oštećenja.
Zašto birati kvalitetnu marendu na plaži:
- Kvalitetna ne znači kompliciranija niti skuplja
- Vaše zdravlje zaslužuje brigu kroz cijelu godinu
- Izlaganje suncu izaziva oštećenja na koži te je dobro organizam napuniti antioksidansima koji će popravljati nastala oštećenja
- Kvalitetna marenda NE isključuje najdraži SLADOLED
1. VODITE BRIGU O UNOSU TEKUĆINE
Najlakše je uvijek imati bocu vode sa sobom, birajte boce koje možete višekratno koristiti kako biste čuvali i okoliš.
Osim vode, voće je izvrstan izvor tekućine ali i antioksidansa, stoga je voće koje možete oprati i rashladiti u moru najbolji izbor hrane za ponijeti na plažu.
2. ORAŠIDI I INTEGRALNI KEKSI ZA GRICKANJE
Orašaste plodove možete začiniti začinima poput cimeta, vanilije, muškatnog oraščića, kakaa ili đumbirom, chillijem, kurkumom na način da začine koje volite umiješate u orašide te im dodate med ili javorov sirup pa ih 5-10 minuta ispečete na masnom papiru u pećnici. Savjet: na 150 g orašida ide 15 g ili jedna jušna žlica meda. Orašasti plodovi bogati su “dobrim” mastima i neće naglo povećati razinu glukoze u krvi kao npr. smoki ili čips.
Integralne kekse ili krekere možete pronaći u svakoj trgovini koja vam je na putu do plaže. Ono što je najvažnije jest da se u prva tri sastojka koja pišu na pakiranju nalazi brašno od CJELOVITIH ŽITARICA. Cjelovite žitarice smanjuju rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i odličan su izbor hrane za naša crijeva koja, čini se, održavaju zdravlje cijelog organizma.
3. SAVJET ZA CIJELI DAN PROVEDEN NA PLAŽI
Kada ste duže na plaži, sami ili s djecom, dobro je imati i konkretniji obrok. Pohano povrće poput tikvica i patlidžana svima je draga ljetna hrana. Naš savjet je da tako pripremljeno povrće ne pržite u tavi nego pečete u pećnici. Na taj način znatno ćete izbjeći čete “loše” masti koje nastaju prilikom prženja. Sendvič od integralnog peciva s pohanim povrćem i svježe izrezana rajčica i krastavac s malo soli i maslinovog ulja odličan su međuobrok na plaži. Ako imate mogućnost sačuvati sigurnost namirnica poput sira ili komada mesa pečenog, prženog ili šunke svakako ćete povećati vrijednost ovog obroka. Polpete ili muffini od povrća odličan su izbor za izbirljivu djecu koja izbjegavaju povrće. Također savjetujemo da polpete pečete u pećnici umjesto prženja na tavi.
Ako nemate mogućnost čuvati hranu na nižim temperaturama, lako kvarljive namirnice bolje je izbjegavati na plaži.
I svakako, ne zaboravite sladoled!
Tekst piše: Mirna Rakigjija, mag.nutr.