Pon – Pet:     07:00 – 20:30

Sub:              07:00 – 15:00

Ned:                   Zatvoreno

Često prve zrake sunca nakon zimskog perioda pozdravljamo s rečenicom “Idemo sjesti na kavu upijati vitamin D”

O vitaminu D puno se govori posljednjih godina, osobito za vrijeme pandemije korona virusa. Što znamo o tom vitaminu, trebamo li ga svi uzimati u obliku dodatka prehrani i možemo li ga, s obzirom da ga većinom dobivamo iz sunca, unijeti previše?

Donosimo 5 najvažnijih pitanja o vitaminu D

Mogu li izlaganjem suncu osigurati dovoljne količine vitamina D?

Kada trebam piti vitamin D kao dodatak prehrani?

Kako mogu provjeriti imam li nedostatak vitamina D?

Na što sve može utjecati nedostatak vitamina D?

Mogu li unijeti previše vitamina D i koje su posljedice?

Mogu li izlaganjem suncu osigurati dovoljne količine vitamina D?

Vitamin D sintetizira se u koži pod utjecajem UVb zračenja.

Kada je zračenje sunca najjače dovoljno je 10-13 minuta izlaganja lica i ruku. Međutim, već 15 minuta u tom istom periodu najjačeg zračenja sunca može izazvati oštećenja kože na koja nas dermatolozi iz sezone u sezonu upozoravaju.

Izlaganje suncu nije opasno u trenutku kada je vaša sjena duplo veća od vaše visine. Tada je apsorpcija UV zračenja manja što posljedično znači i manje sinteze vitamina D u koži. Dakle, kada je sunce slabije potrebno je duže izlagati se suncu.

Tamnopute osobe moraju se izlagati 3-5 puta više od osoba svijetle puti kako bi sintetizirale istu količinu vitamina D. Također, kreme sa zaštitnim faktorom smanjuju ili sprječavaju sintezu vitamina D u koži. To nikako ne znači da savjetujemo izbjegavanje zaštite od sunca. Savjete kolega farmaceuta o izboru prave zaštite od sunca za vas pročitajte na linku.

Iako bismo zbog velikog broja sunčanih dana u teoriji trebali sintetizirati dovoljne količine vitamina D izlaganjem suncu, istraživanja pokazuju da oko 50 % odraslih i djece u Hrvatskoj imaju deficit vitamina D.

Kada trebam piti vitamin D kao dodatak prehrani?

Smjernice HZJZ kažu kako bismo od listopada, kada je manje dnevne svjetlosti i sunčanih dana, trebali unositi 800 IU putem dodataka prehrani.

Poseban naglasak je na rizične skupine, a to su: dojenčad i starije osobe zbog slabijeg izlaganja suncu te osobe s određenim zdravstvenim problemima poput:

  • Pretilosti
  • Autoimunih bolesti (dijebetes tip I, sindrom iritabilnog crijeva, multipla skleroza, reumatoidni artritis, sistemski endemski lupus, sistemska skleroza)
  • Zloćudnih bolesti
  • Neuroloških bolesti
  • Psihijatrijskih bolesti

Unos visokih doza vitamina D (preko 1500 IU) ipak bi trebao bi preporučiti vaš liječnik, farmaceut ili nutricionist na temelju vaše krvne slike.

Kako mogu provjeriti imam li nedostatak vitamina D?

Status vitamina D određuje se mjerenjem koncentracije 25-hidroksi vitamina D U KRVI. Takvu pretragu možete napraviti u bolnici ili privatnom laboratoriju.

Status vitamina DKoncentracija 25-hidroksi vitamina D u krvi
Adekvatno> 75 nmol/L
Manjak (insufijcijencija)50-75 nmol/L
Nedostatak (deficit)<50 nmol/L
Teški nedostatak<30 nmol/L

Na što sve može utjecati nedostatak vitamina D?

Vitamin D svojom strukturom i specifičnim obilježjima možemo nazvati i hormonom. On sudjeluje u brojnim sustavima našeg organizma. Njegova vrlo važna i dugo poznata uloga je u metabolizmu kalcija i zdravlju mišića i kostiju. Zbog svoje hormonske strukture i obilježja važan je u endokrinom sustavu i povezan sa svim hormonskim sustavima u našem tijelu. Također je prepoznata njegova uloga u neurološkom sustavu i razvoju, simptomima i stanju psihijatrijskih bolesti.

Ono zbog čega je jako popularan u posljednjih dvije godine je njegova uloga u imunološkom sustavu, posebno u zaštitnoj ulozi RESPIRATORNOG SUSTAVA.

Nizak status vitamina D povezan je s lošijim ishodom zaraze korona virusom.

Može li vitamin D biti toksičan?

U svemu je moguće pretjerati, pa tako i s vitaminom D. Međutim, pretjeranim izlaganjem suncu nemoguće je sintetizirati toksične količine vitamina D. U hrani ga, nažalost, ima jako malo stoga ćemo putem hrane teško unijeti toksične količine. Prehrambeni izvori vitamina D su masna riba, žumanjak i gljive.

Izvor toksičnosti vitamina D krije se u dodacima prehrani zbog čega je važno konzultirati se sa stručnjakom prilikom odluke o suplementaciji.

tekst piše: Mirna Đurđević, mag.nutr.

Prijavite se na naš Newsletter

Savjeti ljekarnika i nutricionista u vašem inboxu!
Prvi primite obavijesti o svim akcijama, popustima i događanjima u našim ljekarnama!

Zahvaljujemo na vašoj prijavi!