Pon – Pet:     07:00 – 20:30

Sub:              07:00 – 15:00

Ned:                   Zatvoreno

Analizom prehrambenih navika i razgovorom s klijentima vrlo često zajedno dolazimo do jednostavnog rješenja problema viška kilograma. Male promjene navika za koje niste svjesni da doprinose vašem dnevnom kalorijskom unosu mogu biti ključne. Danas donosimo neke od navika koje možete promijeniti već danas i utjecati na smanjenje tjelesne mase.

1.BUDITE SVJESNI KALORIJA KOJE UNOSITE

a) Razni napitci koje unosimo tijekom dana imaju energetsku vrijednost

Voćni sok, 250 ml – 105 kcal

Cedevita, 19 g praha, 250 ml napitka – 65 kcal

Gazirano piće, 250 ml – 113 kcal

Vrećica instant capuccina, 18,5 g – 81 kcal + mlijeko, 200 ml – 112 kcal

b) Alkohol ima kalorijsku vrijednost

Vino, 200 ml – 140 kcal

Pivo, 330 ml – 140 kcal

Jako alkoholno piće, 30 ml – 35 kcal

c) Kalorije u slatkišima i grickalicama

mliječna čokolada (mala), 80 g – 450 kcal


čokoladica, 50 g – 240 kcal

keksi, 100 g – 490 kcal


čips, 100 g – 550 kcal

d) Za osobe koje često konzumiraju mlijeko i mliječne porizvode savjet je piti mlijeko i jogurt s nižim udjelom masnoće (0,9%) i zamijeniti tvrde i polutvrde sireve svježim i posnim sirevima.

2.ORGANIZIRAJTE SVOJU PREHRANU

Ubrzan način života ubrzao je i način prehrane. Preskakanje doručka i nedostatak vremena za kvalitetan obrok rezultira cjelodnevnim grickanjem nutritivno siromašnih slatkiša, grickalica i napitaka koji doprinose kalorijskom unosu i ostavljaju nas gladnima, a kada gladni dođemo doma na ručak skloni smo pojesti više od onoga što je potrebno.

Uvedite red u svoju prehranu:

  1. Planirajte obroke – barem jedan dan unaprijed i ne ostavljajte prostor za usputno grickanje
  2. Ne preskačite obroke – uvedite konstantan broj obroka u svoj dan i držite se broja i rasporeda obroka
  3. Uvedite plan na tjednoj bazi – odredite 2 dana u tjednu kada ćete jesti ribu i jedan dan kada nećete jesti meso
  4. Kuhinju opskrbite kvalitetnim namirnicama od kojih možete napraviti brzi obrok – svježe i smrznuto voće i povrće, integralne žitarice i dvopek, konzervirane grahorice, mladi sir, jaja…
  5. Pijte vodu – uvijek pri ruci imajte bocu vode koja će vas podsjećati na važnost unosa tekućine

3.VODITE SE PRINCIPIMA PRAVILNE PREHRANE

Pravilna prehrana temelji se na uključivanju namirnica.

POVEĆAJTE UNOS BILJNE HRANE – unositi 2 porcije voća i 3 porcije povrća dnevno, neka više  od pola vašeg pjata čini hrana biljnog porijekla, bilo povrće, voće ili žitarice

POVEĆAJTE UNOS MAHUNARKI, ORAŠASTIH PLODOVA I SJEMENKI – uz maslinovo ulje i ribu, ove skupine namirnica osnova su zdravlja mediteranske prehrane

pri odabiru PROIZVODA OD ŽITARICA (kruh, tjestenina, riža) birajte one koji sadrže VISOK UDIO INTEGRALNOG BRAŠNA A SAMIM TIME I VLAKANA

Koristite MASLINOVO ULJE pri kuhanju i začinjavanju svježih namirnica

KORISTITE ZAČINSKO BILJE – dodatkom biljnih začina može se pojačati okus hrane bez prekomjernog dosoljavanja

2-3 PUTA TJEDNO jedite SIR I JOGURT

SMANJITE KOLIČINU MESA NA 2 puta tjedno i POVEĆAJTE UNOS RIBE NA 2 puta tjedno

tekst piše: Mirna Đurđević, mag.nutr.

Prijavite se na naš Newsletter

Savjeti ljekarnika i nutricionista u vašem inboxu!
Prvi primite obavijesti o svim akcijama, popustima i događanjima u našim ljekarnama!

Zahvaljujemo na vašoj prijavi!