Pon – Pet:     07:00 – 20:30

Sub:              07:00 – 15:00

Ned:                   Zatvoreno

Bliži se kraj ljeta a s njim i priprema zimnice. Pravite li svoju salsu, domaće džemove i pekmeze, ukiseljeno povrće? U ovotjednom blogu donosimo prednosti pripreme zimnice i ideje kako da iskoristite različito voće i povrće u kojem smo uživali cijelo ljeto.

Salsa i proces skladištenja

Zašto konzervirati hranu?

Konzerviranje hrane zamrzavanjem, fermentacijom, ukiseljavanjem, pripremom salsi i džemova kroz povijest je značajno utjecalo na povećanje iskoristivosti namirnica, produljenje trajnosti i sigurniju distribuciju hrane na različite krajeve svijeta. Od 2006. godine više je pretilih ljudi od onih koji su pothranjeni. Problemi suvremenog čovjeka su obilje hrane i prehrana koja ne podržava zdravlje i ugrožava okoliš. Kako nam u tome može pomoći priprema zimnice:

  1. ORGANIZAICIJA PREHRANE – U savjetovalištu često uz razgovor s klijentima zaključujemo kako je najveći problem njihove prehrane loša organizacija. Konzerviranje hrane korisno je i u rješavanju tog problema.
  2. UTJECAJ NA OKOLIŠ – podržavanjem lokalnih uzgajivača i maksimalnim iskorištavanjem namirnica pozitivno utječemo na očuvanje okoliša. Ako za konzerviranje koristimo prenamijenjenu plastičnu ambalažu proizvoda iz trgovine također smo napravili korak naprijed u očuvanju okoliša.
  3.  NE UTJEČE ZNAČAJNO NA UDIO HRANJIVIH TVARI – Skladištenje nekonzervirane hrane najviše utječe na njenu nutritivnu vrijednost, dok konzerviranje hrane ima neznatan negativan, a u nekim slučajevima i pozitivan učinak na sadržaj hranjivih tvari.

Zamrzavanje

Zamrzavanje hrane neposredno nakon branja ima najbolji učinak u očuvanju nutrijenata. Istraživanja pokazuju da je vitamin C u zamrznutoj hrani jednak ili neznatno manji u usporedbi sa svježe ubranim namirnicama. Za razliku od zamrzavanja, skladištenje značajno narušava udio vitamina C u voću i povrću.

Međutim, ljetno voće i povrće poput lubenice, dinje, rajčice, tikvice, krastavaca ima visok udio vode zbog čega zamrzavanjem gubi na kvaliteti – narušava se okus i tekstura. Maline, borovnice i kupine su dobar izbor ljetnog voća koje možete zamrznuti.

Savjet: šumsko voće možete zamrznite zajedno s narezanom bananom u vrećice veličine jedne porcije kako biste uvijek imali spremno voće za smoothie. Smoothiju dodajte zobene pahuljice, mlijeko/biljnu zamjenu za mlijeko/jogurt/vodu i orašaste plodove i dobit ćete izvrstan, hranjiv obrok gotov u nekoliko minuta.

Konzerviranje u teglama

Konzerviranje u octu još je jedan od načina očuvanja namirnica kroz duži period. Na taj način ubijaju se mikroorganizmi u namirnicama kako bi se spriječilo kvarenje.

Predlažemo da ove godine isprobate pripremiti ukiseljenje tikvice. Možete ih dodavati zimskim salatama, tortiljama i sendvičima.

Prilikom konzerviranja u teglama važno je paziti na mikrobiološku sigurnost tegli. Tegle se trebaju sterilizirati u peći, a punjenje tegli radi se prema pravilu: vrući sadržaj u vruću teglu.

Tegle punimo i omiljenim džemovima i pekmezima. Iako nisu idealne za zamrzavanje, breskve, nektarine, šljive i smokve volimo u džemovima. Udio karotenoida, vitamina topivih u mastima (A i E) i vlakana neznatno je manji u konzerviranom voću u odnosu na svježe. U nekim slučajevima udio karotenoida može biti veći u konzerviranom voću u usporedbi sa svježim.

Salsa

I za kraj smo ostavili kraljicu ljetnih jela i salata – rajčicu. Antioksidanse iz rajčice naše tijelo bolje iskorištava iz salse nego iz svježe rajčice. Dodatak maslinovog ulja također pojačava antioksidativni učinak rajčice u odnosu na svježu.

Nadamo se da smo vas uvjerili da konzervirana hrana može biti dio pravilne prehrane i da ćete svoje frižidere i smočnice napuniti ljetnim voćem i povrćem.

Tekst piše: mag.nutr. Mirna Đurđević

Foto: osobni izvor

Prijavite se na naš Newsletter

Savjeti ljekarnika i nutricionista u vašem inboxu!
Prvi primite obavijesti o svim akcijama, popustima i događanjima u našim ljekarnama!

Zahvaljujemo na vašoj prijavi!