Proizvodi u kojima je potvrđena prisutnost etilen oksida povlače se s polica trgovina. Što znamo o etilen oksidu, gdje se koristi i zašto? Kako dospijeva u prehrambene proizvode ako je nedozovljen? Koliko je hrana u EU sigurna?
- Što je etilen oksid i kako dospijeva u hranu?
- Da li svaki proizvod koji sadrži E410 predstavlja rizik za zdravlje?
- Koliko je hrana na policama naših trgovina sigurna za konzumaciju?
ŠTO JE ETILEN OKSID?
Etilen oksid je zapaljiv, bezbojni plin slatkastog mirisa. Primarno se koristi za proizvodnju drugih kemikalija poput antifriza. U manjim količinama se koristi kao pesticid i sredstvo za sterilizaciju.
Njegova pristunost u hrani zabranjena je iako nema opasnosti od akutnog trovanja. To znači da su vrlo male šanse da ćete hranom unijeti tolike količine etilen oksida koje bi vam naštetile. Postoji vjerojatnost da kontinuirano i često konzumiranje hrane u kojoj su prisutni ostaci etilen oksida predstavlja rizik za zdravlje.
Etilen oksid kao spoj klasificiran je kao mutagen, karcinogen i teratogen zbog čega je cilj maksimalno smanjiti izloženost ljudi tom spoju.
U slučaju proizvoda nedavno povučenih s tržišta ostaci etilen oksida pronađeni su u proizvodma koji sadrže aditiv E410.
DA LI SVAKI PROIZVOD KOJI SADRŽI E410 PREDSTAVLJA RIZIK ZA ZDRAVLJE?
E410 odnosno karuba guma prirodni je aditiv koji se dobiva od brašna rogača. U prehrambenoj industriji ima široku upotrebu i koristi se kao zgušnjivač, sredstvo za želiranje, emulgator i stabilizator. Može biti prisutan u velikom broju prehrambenih proizvoda od žitarica za doručak do sladoleda i jogurta.
Nije svaki rogač tretiran etilen oksidom. Zapravo, u EU je zabranjeno korištenje etilen oksida kao pesticida. Njegova prisutnost u proizvodima moguća je zbog korištenja sirovina uzgojenih izvan EU.
Stoga pristunost E410 ne znači nužno rizik od izloženosti etilen oksidu. Proizvodi i sirovine od kojih se prave se kontinuirano provjeravaju i analiziraju kako bismo bili sigurni da u njima nema ostataka nedozovljenih spojeva.
Samo oni proizvodi za koje je definirana prisutnost određenog nedozvoljenog spoja se povlače s tržišta uz pomoć RASFF sustava.
KOLIKO JE HRANA NA POLICAMA NAŠIH TRGOVINA SIGURNA ZA KONZUMACIJU?
RASFF – the Rapid Alert System for Food and Feed je sustav uz pomoću kojeg se svoj hrani koja se distribuira unutar EU može ući u trag u najkraće moguće vrijeme kako bi se u slučaju rizika za zdravlje mogla povući prije nego dođe do kupca. EU ima jedan od najviših standarda za sigurnost hrane u svijetu.
Slučajevi kao ovaj ne znače da nam “na policama prodaju svašta” već upravo suprotno. Potvrda su nam da sustav kontinuirano provjerava sve proizvode koji do nas dolaze i povlači one koji imaju čak i minimalnu mogućnost utjecaja na zdravlje čovjeka, kao što je to slučaj u nedavno povučenim proizvodima.
Tekst piše: Mirna Đurđević, mag.nutr.