Crijevna mikrobiota goruća je tema u znanstvenoj zajednici posljednih 15-ak godina. Smatra se zasebnim organom koji ima fiziološke i patološke utjecaje na zdravlje čovjeka. Sastav crijevne mikrobiote specifičan je za svakog pojedinca slično kao i otisak prsta. Poznat je utjecaj određenih vrsta na zdravlje čovjeka i njihov poželjan udio u ukupnom broju mikroorganizama koji se nalaze u crijevima. Današnjom temom želimo vam približiti važnost crijevne mikrobiote i upoznati vas sa 4 razloga zbog kojih je važno brinuti o mikroorganizmima unutar našeg probavnog sustava.

- Brojnost mikroorganizama u probavnom sustavu
Crijevna mikrobiota je zajednica od 100 milijuna bakterija i arheja što je 10 puta više nego stanica ljudskog organizma. Zajedno mogu težiti i do 2 kg. Ljudski organizam domaćin je za tih 100 milijuna mikroorganizama. Nije potrebno dodatno naglašavati koliko je važno biti dobar domaćin, rekla bih – čak i bakterijama, ali u ovom slučaju pravi izbor riječi je – osobito bakterijama čiji je dom naš organizam.
- Pretjerana upotreba antibiotika
Otkriće antibiotika sredinom prošlog stoljeća produžilo je životni vijek ljudi za 8 godina i napravilo revoluciju u liječenju bakterijskih infekcija. Iako jedno od važnijih otkrića u medicini, uskoro je došlo do pretjerane upotrebe što ugrožava crijevnu mikrobiotu. Danas znamo da je korisno uz terapiju antibiotika piti i probiotike u određenom vremenskom odmaku kako bismo očuvali svoju prirodno prisutnu mikrobiotu.
- Zapadnjački način prehrane
Već smo spomenuli zapanjujuć broj mikroba, međutim u ovom slučaju važno je naglasiti i veliku raznolikost prisutnu među njima. Različiti mikrobi u našim crijevima zaslužni su za probavu polisaharida, razvoj imunološkog sustava, obranu od infekcija, sintezu vitamina (biotin, folat), pohranu masti i regulaciju angiogeneze. Prehrana je jedan od glavnih čimbenika koji utječe na njihovu raznolikost. S obzirom da sudjeluju u probavi, prehrana bogata zasićenim mastima i jednostavnim ugljikohidratima ne daje im previše “posla” pa se njihov broj i raznolikost smanjuje. Raznolika prehrana bogata vlaknima utjecat će pozitivno na povećanje raznolikosti crijevne mikrobiote. Vlakna služe kao prebiotici odnosno hrana za našu crijevnu mikrobiotu.
- Poveznica između crijeva i mozga
Mozak i crijeva fizički su povezani vagusnim živcem koji omogućava komunikaciju između ova dva organa u oba smjera. Svima se barem jednom dogodilo da je određena stresna situacija utjecala na redovitost stolice. Upravo je to jedan od dokaza stalne komunikacije crijeva i mozga. U crijevima se nalaze brojne živčane stanice zbog čega crijeva nazivamo i “drugim mozgom”. Sve navedeno potaklo je znanstvenike na brojna istraživanja kojima su dokazali poveznicu između crijevne mikrobiote i mentalnog zdravlja.

Kako očuvati bioraznolikost crijevne mikrobiote?
U vrijeme pretjerane upotrebe antibiotika i prehrane koja je nedovoljno raznolika, a u vrijeme značajnih otkrića važnosti crijevne mikrobiote za zdravlje (imunološki sustav, mentalno zdravlje, probava) dajemo preporuku kako očuvati bioraznolikost mikroba u probavnom sustavu:
- Prehrana bogata probioticima (fermentirani proizvodi)
- Prehrana bogata prebioticima (voće, povrće, mahunarke…)
- Suplementacija probioticima (suplementacija probioticima može biti korisna, međutim ne preporuča se korištenje bez upute liječnika, ljekarnika ili nutricionista)
Tekst piše: Mirna Đurđević, mag.nutr.
Photo izvor: pixabay