Iako giht nazivaju kraljevskom bolesti, ako ste nekad osjetili urični artritis odnosno upalu najčešće, jednog zgloba koja se očituje kao nagla i jaka bol uz crvenilo i oticanje zgloba sigurno se niste osjećali kraljevski. U ovom tekstu donosimo vam savjete kako prilagoditi svoju prehranu i smanjiti pojavnost napadaja gihta.
Odakle mokraćna (urična) kiselina u našem organizmu?
Mokraćna kiselina nastaje kao nusprodukt metabolizma purina i inače ne predstavlja rizik za zdravlje. Kada je unos hrane bogate purinima previsok ili kada bubrezi ne izlučuju mokraćnu kiselinu dovoljno efikasno koncentracija mokraćne (urične) kiseline u krvi trajno je povišena i dovodi do taloženja kristala mokraćne kiseline u zglobovima što rezultira napadajima gihta.
Koja je hrana bogata purinima?
Namirnice bogate purinima su: iznutrice, plava riba (srdela, losos, tuna, skuša…), riblje konzerve, suhomesnati proizvodi, mesni ekstrakti, kvasac, školjke, rakovi, gljive, crveno meso.
Prehrambena strategija
- Smanjti tjelesnu masu
Naglom redukcijom tjelesne mase dolazi do povećanja mokraćne kiseline u serumu pa redukcija treba biti postepena.
- Smanjiti unos hrane bogate purinima
Kako bi nadomjestili unos proteina (hrana bogata purinima uglavnom je glavni izvor proteina u svakodnevnoj prehrani) povećajte unos grahorica, a unos mlijeka i miječnih priozvoda, peradi i jaja treba biti umjeren što znači do dva serviranja mlijeka i mliječnih proizvoda dnevno, 1-3 jaja tjedno i do 120-180 g mesa dnevno.
- Smanjiti unos proizvoda s glukozno-fruktoznim sirupom
Fruktoza povećava razinu mokraćne kiseline u krvi. Bezalkoholna pića i proizvodi od žitarica često mogu sadržavati glukozno-fruktozni sirup pa je poželjno čitati deklaracije i izbjegavati takve proizvode.
VAŽNA NAPOMENA: Fruktoza u voću je u znatno manjim količinama nego u proizvodima koji sadrže glukozno-fruktozni sirup stoga ne treba izbjegavati voće.
- Smanjiti unos alkohola, posebno pivo
- Povećati unos vode i nezaslađenih biljnih čajeva
Unosite minimalno 2 l vode dnevno. Biljni čajevi, juhe, variva, voće i povrće vrijedan su izvor vode. Ako nemate naviku piti tekućinu dobro je imati bocu vode kraj sebe kako bi vas stalno podsjećala na važnost unosa tekućine.
- Povećati unos voća i povrća
Brokula, cvjetača, špinat i grašak imaju relativno visok udio purina ali purine prisutni u povrću nemaju utjcaj na razvoj gihta.
Optimalna prehrana za oboljele od gihta je vegeterijanska prehrana koja uključuje mlijeko i mliječne proizvode i jaja. Ne savjetuje se prelazak na vegeterijansku prehranu bez savjetovanja sa stručnjakom jer samoinicijativno izbacivanje skupina namirnica može uzrokovati ozbiljne deficite. Ako smatrate da trebate promijenti svoju prehranu i izbaciti određenu hranu ili skupinu hrane javite se u naše savjetovalište kako bismo vam olakšali uvođenje promjena i osigurali da unosite sve potrebne nutrijente.
Tekst piše: mag.nutr. Mirna Đurđević
Photo izvor: medimurje.hr; pixabay