Pijete li kravlje mlijeko ili ste ga zamijenili biljnim napitkom prisutnim na tržištu?
Biljni napitci na tržište se ne smiju staviti pod nazivom „mlijeko“ iz razloga što naziv može upućivati na to da je sastav napitka sličan kravljem mlijeku.
Kravlje mlijeko važan je izvor proteina i kalcija, osobito za djecu, pa imajući to na umu biljni napitci nisu prikladna zamjena za mlijeko.
Kravlje mlijeko | Biljna zamjena za mlijeko |
Veća iskoristivost i kvaliteta proteina | Ekološki prihvatljivije od kravljeg mlijeka |
Najbolji izvor kalcija u ljudskoj prehrani | Prisutnost fitonutrijenata specifičnih za biljku od koje se napitak dobiva |
Vitamini i mineralne tvari imaju bolju iskoristivost u hrani u kojoj se prirodno nalaze | Kalcij dodan u napitke ne iskorištava se u potpunosti |
Iz tablica je vidljiva razlika u energiji, proteinima, ugljikohidratima i mastima među različitim biljnim napitcima ali i u usporedbi s kravljim mlijekom.
na 100 ml | Kravlje mlijeko | Napitak od badema | Napitak od soje | Napitak od zobi |
ENERGIJA/kcal | 61 | 24 | 39 | 44 |
PROTEINI/g | 3,3 | 1,1 | 3 | 0,3 |
UGLJIKOHIDRATI/g | 4,7 | 3 | 2,5 | 6,8 |
MASTI/g | 3,2 | 0,5 | 1,8 | 1,5 |
KALCIJ/mg | 120 | 120 | 120 | 120 |
Biljna mlijeka prikladna su za osobe koje se pridržavaju veganske prehrane ili imaju alergiju na proteine mlijeka.
Svakako, osobe na veganskoj prehrani i osobe s određenom prehrambenom alergijom trebaju uložiti dodatan trud kako bi u svoju prehranu uključili sve nutrijente koji su potrebni organizmu za optimalan rad.
Laktoza intolerancija
100 ml PROIZVODA | Mlijeko 3,2 m.m. | Mlijeko bez laktoze |
ENERGIJA/kcal | 61 | 56 |
PROTEINI/g | 3,3 | 3,2 |
UGLJIKOHIDRATI/g | 4,7 | 4,6 |
MASTI/g | 3,2 | 2,8 |
KALCIJ/mg | 120 | 120 |
U dječjoj dobi imamo najviše količine enzima koji razgrađuje laktozu te se količina tog enzima tijekom života smanjuje. Zbog toga u odrasloj dobi mlijeko s lakzotom može uzokovati probavne smetnje poput grčeva i nadutosti.
Mlijeko bez laktoze je mlijeko u koje se u proizvodnom procesu dodaje enzim laktaza koji razgradi laktozu na jednostavnije šećere zbog čega to mlijeko ima slađi okus od mlijeka s laktozom.
Važno je naglasiti da je mlijeko glavni izvor kalcija osobito za djecu i adolescente čiji je organizam u razvoju.
Također je važno znati da sva hrana prisutna na tržištu prolazi stroge kontrole sigurnosti, te se ostaci antibiotika drugih komponenti koje bi mogle štetno utjecati na zdravlje čovjeka ne smiju nalaziti na policama trgovina.
Djeca i adolescenti koji iz određenog razloga ne piju kravlje mlijeko trebali bi se savjetovati s doktorom ili stručnjakom o načinu unošenja dovoljnih količina kalcija.
Tekst piše: Mirna Đurđević, mag.nutr.
Slike izvor: iStock