Trudnoća i period dojenja je vrijeme kada naše zdravlje i prehrana ne utječe samo na nas i naš život. Prehrambeni status, zdravstveno stanje i kvaliteta prehrane utjecat će na razvoj fetusa. Istraživanja pokazuju kako su pretile i pothranjene trudnice imale veći rizik za razvoj perinatalnih komplikacija. Usvajanje znanja o pravilnoj prehrani kod trudnica dokazano dovodi do poboljšanja zdravlja majke i djeteta te smanjuje rizik od dugoročnih zdravstvenih komplikacija. Zato je važno pružiti jasne, nedvosmislene i jednostavne smjernice.
sadržaj:
- ZA VRIJEME TRUDNOĆE TREBAM JESTI “ZA DVOJE”?
- PREHRANA TIJEKOM DOJENJA
- ŠTO IZBJEGAVATI U TRUDNOĆI I ZA VRIJEME DOJENJA
- PRIJEDLOZI MEĐUOBROKA
PREHRANA U TRUDNOĆI
Za vrijeme trudnoće trebam jesti za dvoje?
U trudnoći se povećavaju energetske potrebe žene zbog povećanja volumena krvi, povećanog rada srca i energije koja se troši na razvoj posteljice i fetusa. Trudnice, iako nose još jedan život u svom tijelu, ne trebaju jesti “za dvoje”.
Preporuke za energetski unos u prvom tromjesječju ostaje isti kao prije trudnoće dok se u drugom i trećem tromjesječju povećavaju potrebe za cca 300 kcal. Točan iznos dodatnih kalorija u ovom periodu određuje se individualno, a brojka od 300 kcal predstavlja prosjek. To zapravo znači da bi bilo poželjno uvesti jedan međuobrok u svoju redovitu prehranu. Ono što znamo jest da je preporučeni prirast tjelesne mase (TM) veći što je indeks tjelesne mase (ITM) manji.
*Prijedlozi nutritivno bogatih međuobroka nalaze se na kraju bloga 🙂
ITM PRIJE TRUDNOĆE | PREPORUČENI UKUPNI PRIRAST TM (KG) |
<18,5 | 12,5-18,0 |
18,5-24,9 | 11,5-16,0 |
25,0-29,9 | 7,0-11,0 |
>30 | 7,0 |
Važna je i dinamika dobivanja na tjelesnoj masi pa je tako kroz prvo tromjesječje poželjno da tjelesna masa ostane nepromijenjena. U prvom tromjesječju često se javlja i gubitak tjelesne mase zbog problema s mučninama i povraćanjem. U drugom i trećem tromjesječju poželjan je porast tjelesne mase od 0,5 kg tjedno za normalno uhranjene žene i 0,3 kg tjedno za pretile žene.
Bez obzira na uhranjenost, ne preporuča se smanjenje tjelesne mase za vrijeme trudnoće jer se gubitkom masnog tkiva otpuštaju različite štetne tvari akumulirane u masnom tkivu koje mogu naštetiti fetusu. Osim toga, treba osigurati sve potrebne makronutrijente (proteine, ugljikohidrate i masti) i mikronutrijente (vitamine i mineralne tvari) za razvoj fetusa što se ograničenjem kalorijskog unosa, osobito nekom od popularnih dijeta koje se mogu pronaći na internetu ili koje savjetuju nekvalificirane osobe, u većini slučajeva ne može osigurati.
Prvo tromjesječje je vrijeme brze diobe stanica, razvoja organa i pripreme za brzi fetalni razvoj koji slijedi kasnije u trudnoći, stoga su kritični nutrijenti ove faze: PROTEINI, FOLNA KISELINA, VITAMIN B12 i CINK
U drugom i trećem tromjesečju je važan dodatni unos energije jer se 90 % fetalnog rasta događa u drugoj polovici gestacije. Kritični nutrijenti ove faze su: PROTEINI, ŽELJEZO, KALCIJ, MAGNEZIJ, B VITAMINI, OMEGA-3 MASNE KISELINE.
Zdrave i normalno uhranjene trudnice čija je prehrana raznolika i uravnotežena vrlo vjerojatno ne trebaju dodatnu suplementaciju vitaminsko-mineralnim pripravcima. Svakako, bilo bi dobro provjeriti kvalitetu prehrane kako biste sebi i svom djetetu osigurali zdravu trudnoću. Pothranjene i pretile trudnice će ipak trebati određenu suplementaciju i korekcije prehrambenih navika što se dogovara s liječnikom i nutricionistom.
Preporuča se suplementacija folnom kiselinom zbog njene važnosti u razvoju fetusa, i kasnijeg razvoja djeteta.
U drugom i trećem tromjesečju treba povećati energetski unos za 300-500 kcal te se točan dodatni unos treba odrediti praćenjem porasta tjelesne mase.
PREHRANA TIJEKOM DOJENJA
Žene koje doje svoju djecu prehranom utječu više na količinu nastalog mlijeka nego na njegov sastav. Naime, kako bi se osigurali potrebni nutrijenci za dojenče , organizam crpi zalihe majke za sve potrebne nutrijente. Iz tog razloga važno je nadoknaditi pravilnom prehranom iskorištene nutrijente kako zdravlje dojilje ne bi bilo ugroženo.
Dim cigarete, bilo da se radi o aktivnom ili pasivnom pušenju smanjuje količinu antioksidansa u mlijeku.
Energetske potrebe za vrijeme dojenja također su povećane i procjenjuju se na dodatnih 300 kcal.
Tradicionalno izbjegavanje namirnica koje uzrokuju nadimanje poput kupusnjača ili grahorica nema znanstvenu podlogu te se ne preporuča njihovo izbjegavanje. Takvo ograničavanje namirnica može smanjiti raznolikost prehrane.
Također se dojiljama koje nisu alergične i koje imaju zdravu djecu ne preporuča izbacivanje alergenih namirnica jer nema dokaza o učinkovitosti izbjegavanja takvih namirnica na pojavnost alergija kod djece.
Tijekom dojenja javljaju se veće potrebe za tekućinom te se preporuča dnevno piti 2-3 l tekućine. Najbolji izvor tekućine su voda, biljni nezaslađeni čajevi, juhe i voće. Ukoliko osoba nema naviku redovnog unosa dovoljnih količina vode savjetuje se popiti čašu vode nakon svakog dojenja. Najbolji pokazatelj hidriranosti je boja urina koja mora biti svijetlo žute boje bez mirisa.
ŠTO IZBJEGAVATI ZA VRIJEME TRUDNOĆE I DOJENJA
Sirova hrana poput sirove ribe, tartar bifteka, nepasteriziranog mlijeka i mliječnih proizvoda s plemenitom plijesni trebalo bi izbjegavati kako bi se smanjio rizik od trovanja.
Treba izbjegavati unos kave i pića koje sadrže kofein. Preporuka je jedna do dvije šalice kave dnevno kako ne bi uzrokovalo nesanicu i nervozu u djeteta za vrijeme dojenja i ometalo razvoj fetusa tijekom trudnoće.
Prijedlozi međuobroka
tekst piše: Mirna Đurđević, mag.nutr.