Pon – Pet:     07:00 – 20:30

Sub:              07:00 – 15:00

Ned:                   Zatvoreno

Pred kraj ove neobične 2020. godine želimo se osvrnuti na jednu obljetnicu

MEDITERANSKA PREHRANA je prije točno deset godina postala dio UNESCO-ve svjetske nematerijalne baštine.

Mediteranska prehrana uči nas kako prevenirati bolesti, živjeti zdravije, sporije i ekološki osviješteno što je upravo ono što nas je protekla godina natjerala da ponovno osvijestimo.

SADRŽAJ:

Mediteransku prehranu kao oblik održive prehrane karakterizira:

  • Značajan zdravstveni i nutritivni benefit

Smanjuje rizik od kroničnih bolesti čime se smanjuje opterećenje i troškovi zdravstvenog sustava

Osobe koje jedu prema načelima mediteranske prehrane u pravilu zadovoljavaju dnevne potrebe za vitaminima, mineralima i fitonutrijentima

  • Smanjen utjecaj na okoliš i poticanje bioraznolikosti

Prehrana bazirana na biljnim namirnicama čuva preostale zalihe vode i ima smanjeno ispuštanje stakleničkih plinova

Potiče se korištenje sezonskih, lokalnih proizvoda, ne samo kultiviranih, već i divljih autohtonih vrsta

  • Sociokulturološke vrijednosti hrane

Uživanje u pripremi i konzumaciji hrane u krugu prijatelja i obitelji za mediterance je prvo što prehrana mora zadovoljavati, a zajedno s time dolazi zdraviji odnos prema hrani i sporija konzumacija hrane što je preduvjet za očuvanje zdrave tjelesne mase

  • Poticaj lokalnog gospodarstva

Korištenje lokalnih i sezonskih namirnica potiče razvoj lokalnog gospodarstva

Kako se hraniti prema pravilima mediteranske prehrane:


NAUČITE KUHATI – mediteranska prehrana preferira svježe pripremljene obroke od sezonskih namirnica iz lokalnog uzgoja

POVEĆAJTE UNOS BILJNE HRANE – unositi 2 porcije voća i 3 porcije povrća dnevno, neka više  od pola vašeg pjata čini hrana biljnog porijekla, bilo povrće, voće ili žitarice

POVEĆAJTE UNOS MAHUNARKI, ORAŠASTIH PLODOVA I SJEMENKI – uz maslinovo ulje i ribu, ove skupine namirnica osnova su zdravlja mediteranske prehrane

pri odabiru PROIZVODA OD ŽITARICA (kruh, tjestenina, riža) birajte one koji sadrže VISOK UDIO INTEGRALNOG BRAŠNA, a samim time i vlakana

Koristite MASLINOVO ULJE pri kuhanju i začinjavanju svježih namirnica

KORISTITE ZAČINSKO BILJE – dodatkom biljnih začina može se pojačati okus hrane bez prekomjernog dosoljavanja

2-3 PUTA TJEDNO jedite SIR I JOGURT

SMANJITE KOLIČINU MESA NA 2 puta tjedno i POVEĆAJTE UNOS RIBE na 2 puta tjedno

Uz glavni obrok u danu popijte 1 dl CRNOG VINA

tekst piše: Mirna Đurđević, mag.nutr.

Prijavite se na naš Newsletter

Savjeti ljekarnika i nutricionista u vašem inboxu!
Prvi primite obavijesti o svim akcijama, popustima i događanjima u našim ljekarnama!

Zahvaljujemo na vašoj prijavi!