Pred kraj ove neobične 2020. godine želimo se osvrnuti na jednu obljetnicu
MEDITERANSKA PREHRANA je prije točno deset godina postala dio UNESCO-ve svjetske nematerijalne baštine.
Mediteranska prehrana uči nas kako prevenirati bolesti, živjeti zdravije, sporije i ekološki osviješteno što je upravo ono što nas je protekla godina natjerala da ponovno osvijestimo.
SADRŽAJ:
- Mediteranska prehrana kao oblik održive prehrane
- Kako se hraniti prema pravilima mediteranske prehrane
Mediteransku prehranu kao oblik održive prehrane karakterizira:
- Značajan zdravstveni i nutritivni benefit
Smanjuje rizik od kroničnih bolesti čime se smanjuje opterećenje i troškovi zdravstvenog sustava
Osobe koje jedu prema načelima mediteranske prehrane u pravilu zadovoljavaju dnevne potrebe za vitaminima, mineralima i fitonutrijentima
- Smanjen utjecaj na okoliš i poticanje bioraznolikosti
Prehrana bazirana na biljnim namirnicama čuva preostale zalihe vode i ima smanjeno ispuštanje stakleničkih plinova
Potiče se korištenje sezonskih, lokalnih proizvoda, ne samo kultiviranih, već i divljih autohtonih vrsta
- Sociokulturološke vrijednosti hrane
Uživanje u pripremi i konzumaciji hrane u krugu prijatelja i obitelji za mediterance je prvo što prehrana mora zadovoljavati, a zajedno s time dolazi zdraviji odnos prema hrani i sporija konzumacija hrane što je preduvjet za očuvanje zdrave tjelesne mase
- Poticaj lokalnog gospodarstva
Korištenje lokalnih i sezonskih namirnica potiče razvoj lokalnog gospodarstva
Kako se hraniti prema pravilima mediteranske prehrane:
NAUČITE KUHATI – mediteranska prehrana preferira svježe pripremljene obroke od sezonskih namirnica iz lokalnog uzgoja
POVEĆAJTE UNOS BILJNE HRANE – unositi 2 porcije voća i 3 porcije povrća dnevno, neka više od pola vašeg pjata čini hrana biljnog porijekla, bilo povrće, voće ili žitarice
POVEĆAJTE UNOS MAHUNARKI, ORAŠASTIH PLODOVA I SJEMENKI – uz maslinovo ulje i ribu, ove skupine namirnica osnova su zdravlja mediteranske prehrane
pri odabiru PROIZVODA OD ŽITARICA (kruh, tjestenina, riža) birajte one koji sadrže VISOK UDIO INTEGRALNOG BRAŠNA, a samim time i vlakana
Koristite MASLINOVO ULJE pri kuhanju i začinjavanju svježih namirnica
KORISTITE ZAČINSKO BILJE – dodatkom biljnih začina može se pojačati okus hrane bez prekomjernog dosoljavanja
2-3 PUTA TJEDNO jedite SIR I JOGURT
SMANJITE KOLIČINU MESA NA 2 puta tjedno i POVEĆAJTE UNOS RIBE na 2 puta tjedno
Uz glavni obrok u danu popijte 1 dl CRNOG VINA
tekst piše: Mirna Đurđević, mag.nutr.