Pon – Pet:     07:00 – 20:30

Sub:              07:00 – 15:00

Ned:                   Zatvoreno

Trudnoća, zvana i drugo stanje, razdoblje je intezivnog rasta i razvoja embrija i fetusa u kojem se događaju brojne fiziološke promjene u organizmu žene.
U razdoblju trudnoće žena je naročito osjetljiva na nepovoljne čimbenike. Razlog za to je da njeno tijelo mora obavljati metaboličke funkcije za dva organizma pa kemijske i fizikalne štetne tvari imaju jači učinak i na nju i na fetus koji se razvija. Na ishod trudnoće djeluju genetski čimbenici, prehrambene navike majke, uteroplacentarni krvotok te ispravna funkcija posteljice. Visoko kvalitetna istraživanja prehrane prije, tijekom i nakon trudnoće veliki su znanstveni izazov koji nastoji povezat kvalitetnu prehranu s embrionalnim/fetalnim razvojem djeteta, tijekom i ishodom trudnoće te kratkoročnim i dugoročnim posljedicama za zdravlje djeteta.

Više o važnosti prehrane u trudnoći pročitajte OVDJE.

trudnoća
Raznolika prehrana u trudnoći

Odgovarajući unos prehrambenih tvari neophodan je za uredno odvijanje svih razvojnih procesa, dok neadekvatan unos povezujemo sa kratkoročnim i dugoročnim patološkim ishodima.
Važno istraživanje na ovu temu rezultiralo je ”Barkerovom hipotezom o fetalnom programiranju”.

Barkerova hipoteza zagovara stav da se kronične bolesti odrasle osobe mogu povezati s fetalnim razdobljem i intrauterinim okolišnim čimbenicima. Negativni čimbenici mogu izazvati kronične promjene kao na primjer trajnu sklonost djeteta hipertenziji, gojaznosti, dijabetesu, koronarnoj bolesti srca. Zaključeno je da štetni čimbenici okoliša sigurno utječu na fetalno programiranje i dovode do veće ekspresije bolesti kojoj je dijete genetski sklono.

trudnoće
Utjecaj prvih 9 mj.na ostatak života

Zdrava prehrana tokom trudnoće

Zdrav način života kao što je izbjegavanje alkoholnih i duhanskih proizvoda, sigurno rukovanje i pravilna priprema obroka, raznovrsna prehrana u odgovarajućoj količini i adekvatna tjelovježba mogu osigurati optimalan dobitak trudnice na tjelesnoj masi.
No, u ovom zahtjevnom razdoblju česte su neke prehrambene greške uzrokovane mučninama i drugim tegobama, čestom žudnjom za određenom nezdravom hranom i izbacivanjem ili smanjenjem konzumacije ribe i unosa n-3 masnih kiselina i općenito nedostatkom kvalitetnih obroka. Ovo su neke od najčešćih smetnji koje ukazuju na potrebu za dodacima prehrani u trudnoći.

Prehrana u trudnoći
Hrana koju treba izbjegavati i zdrava hrana

Planiranje trudnoće

Trudnoću je pametno planirati, a to se odnosi kako na žene tako i na muškarce. Da bi bili sigurni da unosimo sve potrebne nutrijente preporuka je uzimati vitamine i minerale u  obliku suplemenata, tj. dodataka prehrani. Preporuka je sa suplemetacijom započeti i 3-6 mjeseci prije kako bi se tijelo pripremilo za povećane potrebe tijekom trudnoće, a posebice ako se radi o ponovnoj trudnoći u kratkom periodu. Tokom trudnoće potrebe za hranjivim tvarima se povećavaju za 50-100%, a prisutne su i u razdoblju oporavka od poroda te za vrijeme laktacije.

Prehrana u trudnoći
Tablica potrebe za hranjivim tvarima

Najistraživaniji i najvažniji nutrijent u period planiranja i same trudnoće, a pogotovo prvog trimestra je folna kiselina. Ona ima važnu ulogu u sintezi DNA i formiranju crvenih krvnih stanica. Univerzalna profilaksa od 400 µg/dan smanjuje učestalost defekta neuralne cijevi, umanjuje mugućnost malformacija kao što je rascjep usnice/nepca te je važna za organogenezu fetusa u prvom trimestru.
Da bi se mogla iskoristiti iz hrane, folna kiselina se metaboličkim putevima preko enzima metilentetrahidrofolat-reduktaze (MTHFR) pretvara u aktivni oblik 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF). Važno je naglasiti da dio populacije ima genetski polimorfni oblik ovog enzima (čak 40-60%) čime je smanjena mogućnos pretvorbe, tj. iskoristivosti folne kiseline.

planiranje trudnoće
5 MTHF

Drugi vrlo važan nutrijent je DHA (dokosaheksaensku kiselinu) dugolančana višestruko nezasićenu masna kiselinu koja pripada skupini omega-3 masnih kiselina. DHA je najzastupljenija vrsta masti u mozgu te ima velik utjecaj na razvoj kognitivnih sposobnosti, uključujući i razvoj pažnje novorođenčeta. Odgovorna je za pravilan razvoj oka i živčanog sustava. Unos od preporučenih 200mg smanjuje rizik od prijevremenog poroda..

PreMama duo dodatak prehrani

Planiranje trudnoće
PreMama dodatak prehrani

Dodatak prehrani Premama Duo osim svih potrebnih nutrijenata u dovoljnim dozama sadrži i inovativan oblik 4. generacije folne kiseline u obliku glukozamina – Quatrefolic. Ovaj, u vodi visoko topljiv oblik, ima poboljšanu bioraspoloživost u odnosu na treću generaciju (u obliku kalcijeve soli) te je odmah metablički dostupan i za majku i za dijete. Ovime se izbjegava eventualni problem genetskog polimorfizma enzima i pretvorbe folne kiseline u aktivni 5-MTHF oblik.

planiranje trudnoće
Oblik 4. generacije folne kiseline u obliku glukozamina – Quatrefolic

Obratite nam se za savjet u našim ljekarnama gdje se veselimo odgovoriti na sva vaša pitanja, brige i nedoumice.

Piše: Frane Šuman, mag.pharm. u suradnji s Alkaloidom

Foto izvor: Photo by Photoroyalty on freepik; Data on file (https://quatrefolic.com/what-is-quatrefolic/innovative-folate/, Quatrefolic® White paper), Data on file (Gnosis – Quatrefolic® White paper i infografika) , Time, Premama duo, Pixabay

Prijavite se na naš Newsletter

Savjeti ljekarnika i nutricionista u vašem inboxu!
Prvi primite obavijesti o svim akcijama, popustima i događanjima u našim ljekarnama!

Zahvaljujemo na vašoj prijavi!